Aikaisempi toiminta

Luovuuden kokemukset ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Luova toiminta tuo myös osaltaan elinvoimaa ja energiaa kaupunkiin. Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -hankkeessa järjestettiin kaikille avointa, laadukasta ja maksutonta taidetoimintaa talven ja kevään 2017 aikana. Hankkeen kantavana teemana oli oma lähiympäristö, 'Koti Mikkelissä', jota havainnoitiin monipuolisissa taideryhmissä ja taidetyöpajoissa. Luovan hyvinvoinnin Mikkeli- hankkeen toimintaa olivat myös muun muuassa taideryhmien ja toiminnan suunnittelu, yhteistapahtumat, uusien yhteistyökumppanuuksien löytäminen ja solmiminen sekä osallistujien tapaamiset ja henkilökohtaiset ohjaukset. Ilmoittautua työpajoihin pystyi sekä sähköpostilla että puhelimitse. Työpajat ja ryhmät olivat kaikille avoimia, lukuun ottamatta suoraan yhteistyöorganisaatioiden kanssa järjestettyjä työpajoja, joihin osallistujat tulivat organisaatioiden kautta.

Hankkeen projektipäällikkönä ja ryhmien pääohjaajana toimi filosofian tohtori Päivi-Maria Jaatinen. Hankkeessa ohjaajina toimivat myös TaM Hanna Vahvaselkä ja kuvataideopettaja Birgitta Laurikainen sekä Fantasia-pajassa kirjailija Helena Waris.

Hanke päättyi yhteiseen lopputapahtumaan sekä Koti Mikkelissä -näyttelyn avajaisiin.

Pystyikö kuka vaan osallistumaan toimintaan?

Kyllä, jos oli yli 15-vuotias, työikäinen mikkeliläinen.

Tarvitsiko olla harrastanut valokuvausta tai kuvataiteita aiemmin?

Aikaisempaa valokuvauksen tai kuvataiteiden harrastuneisuutta ei tarvittu. Kiinnostus ja innostus toimintaan riitti.

Tarvitsiko olla oma kamera mukana?

Ei tarvinnut, mutta toki omasta digikamerasta tai kamerakännykästä oli hyötyä.

Oliko taideryhmä tai työpaja maksuton osallistujalle?

Hankkeeseen kuuluvat taideryhmät ja työpajat olivat maksuttomia osallistujalle matalan kynnyksen mahdollistamiseksi.

Taideryhmiä, työpajoja ja tapahtumia

Kulttuurien kaupunki

MITÄ: Kulttuurien kaupunki -ryhmässä tutustuttiin eri kulttuureista tulevien osallistujien kulttuureihin sekä Mikkelille ominaiseen kulttuuriperintöön ja kaupunkiympäristöön. Harjoiteltiin digitaalista valokuvaamista ja videoiden tekoa.

KENELLE: Yli 15-vuotiaille mikkeliläisille. Lapset voivat osallistua muun perheen mukana.

MISSÄ: Mikkelin valokuvakeskus, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli

Koti Mikkelissä - Avoin näyttelyryhmä

MITÄ: Onko kotisi, sen muistot, historia, tapahtumat ja ihmiset sinulle tärkeitä? Innostutko muotoilusta, arkkitehtuurista tai kaupunkiympäristöstä? Koti Mikkelissä -teemaan liittyen viikottainen näyttelyryhmä kaupunkilaisille. Toiminnan sisältönä omien kotiin liittyvien tarinoiden kerääminen ja kirjoittaminen, digitaalinen valokuvaus, valokuvaus sekä kuvien ja tekstien työstäminen näyttelytöiksi. Käsittelemme mm. kodin tiloja, värejä, kulttuuria, perinteitä, historiaa ja tulevaisuutta.

KENELLE: Yli 15-vuotiaille ja työikäisille kaupunkilaisille.
Avoimen näyttelyryhmän teoksista koottiin myös suuri osa Mikkelin valokuvakeskuksen kesänäyttelyä Koti Mikkelissä.

MISSÄ: Mikkelin valokuvakeskus, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli

Elämänkaari kuvissa

MITÄ: Elämän ruuhkavuosina harva työikäinen ehtii miettimään mikä elämässä on ollut tärkeää ja mihin suuntaan se on menossa. Ryhmä 40+ -aikuisille, mottona: sinun elämäsi on tärkeä. Tehtiin osallistujien toiveiden ja lähtökohtien mukaan 10 tapaamiskerran aikana oman elämän persoonallinen, visuaalinen esitys valokuvin, tekstein ja halutessa piirroksin. Jaettiin ryhmän kanssa muistoja, kokemuksia ja tulevaisuuden unelmia.
MISSÄ: Mikkelin valokuvakeskus, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli
KENELLE: Työikäisille mikkeliläisille.

Fantastinen Mikkeli - Fantasiapaja nuorille ja nuorille aikuisille

MITÄ: Fantastinen Mikkeli. Kiinnostaako sinua kirjoittaminen ja fantasia? Haluatko käyttää mielikuvitusta ja luoda omat tarinasi? Kirjailija Helena Wariksen fantasiapaja nuorille ja nuorille aikuisille pidetttiin lauantaisin helmi-maaliskuussa. Ensimmäisellä kerralla fantasiaelokuvan synopsiksen kirjoittamista ohjasi Päivi-Maria Jaatinen. Työpajoissa tehtiin muun muuassa fantasiaelokuvan synopsis, fantasian miljöökarttoja, fantastinen Mikkeli -kartta, sekä harjoiteltiin luovaa kirjoittamista erilaisin tehtävin.

KENELLE: Yli 15-ikäisille nuorille ja nuorille aikuisille.
MISSÄ: Mikkelin valokuvakeskus, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli

Ilmaisusta uutta iloa elämään: Taide- ja hyvinvointiviikonloppu

MITÄ: Näe ja koe maailma uusin silmin! Mielenkiintoista, kiireetöntä ja rentouttavaa taidetoimintaa tarjoava taide- ja hyvinvointiviikonloppu, jossa pystyi tutustumaan ja kokeilemaan kolmessa työpajassa valokuvausta, grafiikan painomenetelmiä ja maalausta. Viikonlopun aikana pystyi kiertämään kaikessa rauhassa eri työpajoissa. TaK Birgitta Laurikaisen maalaustyöpajassa nautittiin väreistä ja liikkeestä suurille papereille maalaten, TaM Hanna Vahvaselän grafiikkapajassa kokeiltiin kohopainotekniikoita, ja Päivi-Maria Jaatisen valokuvaustyöpajassa kuvattiin selfiet studiosalamilla ja tulostettiin aiheita grafiikanpajaan.

KENELLE: Yli 15-ikäisille mikkeliläisille.

MISSÄ: Mikkelin valokuvakeskus, Puistokatu 3, 50100 Mikkeli

Ilmaisusta iloa elämään II: Voimaa luonnosta

MITÄ: Lähde mukaan viettämään kevään ihaninta päivää tekemällä kohopainografiikkaa ja maalaustaidetta. Luovan hyvinvoinnin Mikkeli -hanke jalkautui Mikkelin kulttuurihistoriallisesti suojellulle alueelle Moisio-Tuukkalaan. Helatorstain työpaja, pidettiin kulttuurihistoriallisessa ja restauroidussa viljamakasiinissa, ja sitä ympäröivässä puutarhassa. Teimme inspiraationa kävelyretken rautakautisille, arkeologisille alueille. Työpajaa ohjasivat Hanna Vahvaselkä, Birgitta Laurikainen ja Päivi-Maria Jaatinen.

KENELLE: Jatkotyöpaja ensimmäiselle taide- ja hyvinvointiviikonlopulle

Yhteistyö organisaatioiden kanssa

 • Yhteistyössä Mikkelin Valkonauha ry:n kanssa järjestimme Kamerakävelyn Rokkalassa ja Emolassa sekä valokuvien tulostuspajan
 • Yhteistyössä Ohjaamo Olkkarin kanssa järjestimme nuorille aikuisille Valokuvaus- ja viestintätyöpajat
 • Yhteistyössä Urpolan seura ry:n kanssa Luontokuvauksen sunnuntai Urpolassa
 • Yhteistyössä Ahlstrom Glassfibre Oy:n kanssa järjestimme Seitsemän nimen joki -seikkailukuvauksen TYHY-toimintana

Eri organisaatioiden kanssa kehitettiin erityisesti kahta palvelumuotoa: seikkailu- ja luontokuvausta sekä nuorten aikuisten suhteen kuvallisen viestinnän taitoja. Yhteistyöhön liittyi ohjattua toimintaa kaupungilla ja luonnossa, valokuvausta, kuvien käsittelyä ja valmiiden kuvien tulostusta.

Aikaisemmat tapahtumat

 • Infotapahtuma Mikkelin valokuvataide ry:n ja Mikkelin Taiteilijaseura ry:n jäsenistölle
 • Mikkelin kaupunginosaseurojen yhteistapahtuma
 • Infopäivät yleisölle
 • Infotilaisuudet Esedulla monikulttuurisille opiskelijoille.
 • Hankkeen esittely XAMKin sosiaalialan koulutusohjelmalle
 • Hyvinvoinnin virtaa Mikkelissä -päähankkeen kokous Mikkelin valokuvakeskuksella
 • Hankkeen päätöstapahtuma Mikkelin valokuvakeskuksella